Tuesday 1 June 2010

maikuu ehk hollandi must see'd

Fragment koninginnedagijärgsest segadusest.Nii-nii, võtan päeviku lahti ja hakkan selle abiga möödunud kuud meenutama.
--
Maivaheaeg, 29. aprill- 9. mai: Ilm läks koledaks. Tuuline ja üsna jahe. Ja nõnda terve vaheaeg, niiet jõudsin kooli alguseks jälle nohusse jääda.
-- 4. mail käisime hostema, tema õe ja õepojaga Eftelingis-- mis on Hollandi kõige kuulsam ja vast ka kõige suurem teemapark ning üles ehitatud kõiksugu erinevate muinasjuttude põhjal. Mitte ainult Grimmide muinasjuttude, vaid oma üllatuseks avastasin sealt ka päris mitmeid vähemkuulsamaid lugusid, mida kunagi väiksena lugenud. Oh seda taasavastamisrõõmu! Samas on muinasjutumetsa, karussellide, hoolikalt erinevate kujudega sisustatud koobaste ja kaunite maastike kõrval Eftelingis esindatud ka ameerika mäed ja muud pead pööritama ajavad vigurid... Koos hirmutavalt pikkade järjekordadega.Kohe selline.. Välismaa tunne tekkis!--

8. mail sõitsin Amsterdami ja sain kokku Duygu ning Anaidiga, eesmärk: jalutada Museumpleinile ning seal kuulsa IAMSTERDAM-sildiga pilti teha. Kahjuks ei olnud me arvestanud Giro d'Italiaga, mida just tol päeval parajasti päris mitme muu tänava kõrval ka Museumpleinil peeti.Seega, pärast pooltteist tundi läbi linna kõndimist avastasime, et IAMAMSTERDAM oli rattasõidu ajaks kuhugi teadmatusse kohta ära peidetud. Noh, mis siis ikka. Hakkasime tagasi rongijaama lonkima. Põikasime läbi Hard Rock Cafe'st, kus ma, nagu ikka tavaks, ainult korra vetsus käisin.
Hiljem võtsime febost patatid ja istusime kanaliäärde prügi keskele maha. Amsterdami koristajad olid toona ikka veel streikimas.--

9. mail, vaheaja viimasel päeval käisime hostemaga Keukenhofis. Taaskord hiiglaslik park, aga seekord traditsioonilises, lilledega täidetud mõttes.Keukenhof on avatud igal aastal vaid märtsi keskpaigast kuni poole maikuuni ehk sellel ajal, kui tulpide-nartsisside-hüatsintide õitsemisaeg.Ülejäänud aasta(väljaarvatud oktoobris üks nädalavahetus, mil lillesibulatega kaubitsetakse) on park külastajatele suletud ja käivad suured ümberistutamised. Igal aastal on oma teema, üle-eelmine aasta oli teemaks näiteks Rootsi, tänavu aga Venemaa-- mis süvendas minus taas seda tunnet, et meie suur idanaaber näib siinmail üks eriti eksklusiivne müsteerium olevat.Sisepaviljonides olid esindatud ka liiliad ja orhideed.--

Ja siis algas jälle kool. Aga seda mitte kauaks! Sest juba järgnenud neljapäeval, 13. mail, pühitseti Hemelvaartsdagi-- ehk toda päeva, mil Jeesus kunagi ammu taevasse läks. Terve Holland puhkas. Ja seda ka järgneval päeval. Ilmataat puhkas ka, päikest ei olnud, ainult tuul ja pilved. Istusin kodus ja olin haige.
Nädal pärast seda möödus taas üsna kiiresti.
--19. mail käisin Jay Brannani kontserdil, jee!
--Neljapäeval, 20. mail oli spordipäev-- millest ma väga ebaeeskujulikult osa ei võtnud. Tegelikult poleks mul midagi võrkpalli mängimise vastu olnud, aga sattusin infosulgu ja mul polnud aimugi, millal ja kus olema pean, seega tegin hostisaga kokkuleppe, et ma ei pea kooli minema, et sõidan hoopis rattaga Amsterdami!.. Aga see plaan läks vett vedama, kui neljapäevahommikul kell 9 koolist helistati ja mu asukoha järgi päriti. Läksin siis kooli-- aga seal ei olnud kedagi! Peitsin end kõikvõimalikes nurgatagustes ja kui lõpuks tuttavaid nägin, sain teada, et võrkpall on juba ammu läbi! Olin väga kurb-- aga mitte kauaks-- ja sõitsin koju tagasi.
--21. mai läheb samuti ajalukku erilise päevana-- esimene kord, kui kell 7:22 ärkasin, 15 minutit duši all käisin, ruttu ratta selga hüppasin ning siiski kella 8:30ks kooli hiljaks ei jäänud!
Ning siis taas nädalavahetus.
22.-24. mai vajavad aga eraldi postitust.

3 comments:

  1. Väga vafffa!
    Palju Sul juba kokku fotosid on???? 5000?????
    Mammi

    ReplyDelete
  2. 4836 + kaamerast ootavad arvutisse laadimist veel umbes 200, niiet tuleb 5000 kokku küll!

    ReplyDelete